Når:fredag 11. april 201411.04.2014 kl. 19:00
Hvor:Korskirken
Dirigent:Harald Eikaas

Vi inviterer til konsert i Korskirken. På programmet står Planetene av Gustav Holst, fremført i sin helhet.

Gustav Holst (1874 – 1934)

Planetene, op. 32

Mars, krigens budbringer
Venus, fredens budbringer
Merkur, den bevingede budbringer
Jupiter, gledens budbringer
Saturn, alderdommens budbringer
Uranus, magikeren
Neptun, mystikeren

Planetene, skrevet i krigsårene 1914-1916 gjennomgår solsystemets planeter en for en, unntatt Jorden. Det er ikke astrofysikken som interesserer Holst, men astrologien, altså læren om himmellegemenes innflytelse på mennesket.

Musikken skildrer de syv planetene og ikke, titlene til tross, antikkens guder.

Rekkefølgen på satsene følger planetenes avstand til Jorden, fra nærmest til fjernest. Planetene innledes med Mars, en krigsmaskin som hamrer seg frem i femtakt, og satsen kuliminerer i et voldsomt klimaks.

Venus er en finstemt og bred kontrast i moll, før Merkur jager gjennom orkesteret. I Jupiter bryter det seg midtveis en populær melodi, som Holst brukte i en patriotisk sang: ”I vow to Thee, My Country” (”Jeg priser deg, mitt land”). Den har siden vært forbundet med minnehøytideligheter over falne soldater.

Siden følger suitens tre mørke satser: Saturn, alvorsfylt og dramatisk, hvor alderdommens resignasjon får sitt musikalsk uttrykk med tikkende ur og klokker som varsler døden. Siden Uranus, ildfull og med mange hemmeligheter, og så Neptun, mystisk og suggestiv og i orginal orkesterversjon med et damekor som gradvis dør ut, for til slutt å forsvinne ut i det ytre rommets uendelighet.

I 1930, fire år før Gustav Holsts død, oppdaget astronomene Pluto, som ble den åttende planeten i solsystemet. Holst var imdlertid ikke interessert i å skrive en ny sats til sin orkestersuite. I 2000 oppdaterte komponisten Colin Matthews verket med en uoffesiell Pluto-sats. Pluto, fornyeren ble mye spilt som avslutning på Planetene, frem til 2006, da Den internasjonale astronomiske union fratok Pluto dens status som planet, og dermed gjorde Gustav Holsts ”Planeten” til et komplett portrett av vårt solsystem.

Velkommen!