Når:lørdag 2. november 201902.11.2019 kl. 15:00
Hvor:Stavanger Konserthus
Dirigent:Garry Cutt

Det nærmer seg en av korpssesongens store høydepunkter, underholdningskonkurransen Siddis Brass. Konkurransen går av stabelen lørdag 2. november i Stavanger Konserthus. I år, som i fjor, deltar Krohnengen Brass Band i elitedivisjonen, under ledelse av Garry Cutt.

Vi er klare til å entre scenen i Fartein Valen klokken 15:00 og håper mange brassvenner vil overvære vårt konsertprogram «Fem store». «Fem store» er en hyllest til fem store musikalske skikkelser som har hatt en betydelig innvirkning på musikkhistorien; Berlioz, Preus, Rossini, Bach og Grieg.

Berlioz

Hector Berlioz var en fransk komponist og dirigent som levde fra 1803-1869. Berlioz er beskrevet som den viktigste skikkelsen i den romantiske bevegelsen i fransk musikk, og er mest kjent for sine operaer og orkesterverker. Komponisten betraktes av mange som skaperen av den egentlige programmusikk; musikk som har som mål å skildre en gitt handling. Dette er hørbart i flere av hans komposisjoner inkludert mesterverket «Symphonie fantastique». KBB åpner programmet med å fremføre komponistens kjente overture «Le Corsaire».

Preus

Det var med stor sorg vi mottok beskjeden om Anne Grethe Preus’ bortgang i august tidligere i år, 62 år gammel. Preus var norsk sanger, musiker og låtskriver som preget norsk musikkliv i førti år. Hun hadde bakgrunn fra rockebandene Veslefrikk og Can Can og gav totalt ut ti soloalbum etter at hun debuterte som soloartist i 1988. I norsk sammenheng ble Preus ansett som en foregangsfigur blant kvinnelige rockeartister og mottok blant annet fire Spellemannpriser. Preus beskrives også som en svært samfunnsengasjert musiker som var opptatt av etiske problemstillinger. Temaer som går igjen i Preus’ tekster er blant annet følelsen av å stå utenfor, ensomheten og lengselen etter tilknytning. KBB hyller Anne Grethe Preus’ minne ved å fremføre låten «Icicles» som Preus skrev til Ole Edvard Antonsens album «Read my lips», her med kornettsolist Henning Anundsen.

Rossini

Gioacchino Rossini var en italiensk komponist som levde fra 1792-1868. Komponisten regnes som en mester ved operakunsten der han skrev hele 39 operaer i løpet av sitt liv. Til tross for at vi kjenner Rossini hovedsakelig som operakomponist skrev komponisten også kirkemusikk, kammermusikk, sanger, instrumental- og pianomusikk. Hans operaer regnes blant de mest betydelige innen belcanto-stilen, og operaene «Barbereren i Sevilla», «La Cenerentola» («Askepott») og «Wilhelm Tell» hører til standardrepertoaret på operahusene verden over. KBB vil her fremføre Rossinis «La Danza», en napolitansk Tarantella, fra samlingen «De musikalske kveldene».

Bach

Johann Sebastian Bach levde mellom 1685 og 1750 og er en av de mest kjente komponistene i klassisk europeisk musikktradisjon. Bach var en tysk komponist, orgel- og cembalovirtuos fra barokken, og kan regnes som en av de mest produktive komponistene i historien da han gjennom sitt musikalske liv skrev over 1000 verker. Bach skrev blant annet kantater, messer, pasjoner, og arier; samt instrumentalverker for orgel, cembalo, cello og et drøss med andre instrumenter og små og store ensembler. Bachs verker var imidlertid ikke særlig kjent i hans egen levetid. Musikken hans forble relativt ukjent for det vanlige musikkpublikumet og ble knapt framført offentlig før rundt 1830, da Mendelssohn og andre musikere fra den romantiske æra gjenfant Bachs musikk. Siden den gang har Bachs verk hatt en selvfølgelig plass i det klassiske musikkrepertoaret. KBB vil hedre Bach med hans Arioso fra Cantata 156 – Adagio.

Grieg

Bergenske Edvard Hagerup Grieg, som ble født 1843 og døde 1907, var en nasjonalromantisk komponist og regnes som den norske komponisten med størst internasjonalt gjennomslag. Med norsk folkemusikk som inspirasjonskilde skrev Grieg blant annet for piano, orkester, sang og andre instrumentalgrupper, der de mest kjente verkene inkluderer Griegs lyriske stykker for piano, pianokonserten i a-moll og Peer Gynt-suiten. I anledning til Siddis brass 2019 og KBBs 50-årsjubileum ble «Rendezvous» skrevet til KBB som bestillingsverk av Torstein Aagaard-Nilsen. Bakgrunnen for bestillingen av verket er et ønske om å tilgjengeliggjøre Griegs musikk til et bredere publikum, og Rendezvous, som oversettes til «stevnemøte», er et nettopp stevnemøte med Edvard Griegs musikk. Verket er basert på Opus 54 and Opus 61 ført i pennen med en vri av Aagaard-Nilsen. Gjennom tre sammenhengende satser skal publikum få høre «Trolltog med avsporing», «Klokkeklang i feil sang» og «Pep talk til Blakken».